Waterstof in de metaalverwerkende industrie

Brandbaar reduceergas

Veelzijdig gebruik in de metaalverwerkende industrie

Waterstof kan puur of in een mengsel gebruikt worden. Het mengsel bestaande uit kleine percentages Waterstof en Argon wordt frequent gebruikt in lasprocessen als beschermgas voor het TIG / MIG-proces van austenitische en koperen staalsoorten of in MAG-lassen van austenitische staalsoorten.

Het wordt ook gebruikt in gasmengsels die bedoeld zijn voor root protection. Echter is Waterstof niet bruikbaar in processen met materialen zoals koolstofstaal en aluminium.

 

Waterstof wordt ook gebruikt in plasmalassen (altijd in een mengsel) voor het genereren van het plasma zelf. Daarnaast wordt het ook in aanzienlijke percentages gebruikt in het plasmasnijproces voor het snijden van austenitische en hooggelegeerde staalsoorten.

-253°C
Kookpunt
1,3120 J/mol
Eerste ionisatie-energie
0,0695
Relatieve dichtheid
Verwante gassen
Acetyleen voor de metaalverwerkende industrie
Acetyleen is een brandstofgas dat, in combinatie met zuurstof, een zeer hoge vlamtemperatuur en een atmosfeer genereert die gebruikt kan worden bij het hardsoldeerlassen en andere oxyfueltechnologieën. Zijn instabiliteit wordt opgelost door het op te slaan in speciale cilinders die een poreuze massa bevatten die eerst verzadigd is met een oplosmiddel (Aceton of DMF). Het acetyleen wordt dan opgelost in het oplosmiddel om het stabiel en veilig in gebruik te maken.
Lees meer
Argon voor de metaalverwerkende industrie
Argon is één van de belangrijkste gassen voor de metaalverwerkende industrie. Het is kleurloos, geurloos, niet brandbaar en niet giftig, wat ervoor zorgt dat het gas op zeer grote schaal gebruikt kan worden. Argon wordt algemeen beschouwd als één van de beste beschermingsmiddelen dat afkomstig is uit de lucht. Daarnaast is het een zeer gunstig gas om de stabiliteit van de boog te behouden.

Lees meer
Koolstofdioxide voor de metaalverwerkende industrie
Koolstofdioxide is het actieve gas bij uitstek, met name voor het lassen van koolstofstaal. De energie, afkomstig van de elektrische boog, scheidt de koolstofdioxide af in zuurstof, het echte actieve gas in het proces, en koolstof. De koolstof vervangt het gas, dat zich in het staal bevindt en dat door het lasproces verloren gaat, waardoor de chemische samenstelling van de gelaste verbinding onveranderd blijft.
Lees meer
Helium voor de metaalverwerkende industrie
Net als Argon is Helium een absoluut inert gas dat onder geen enkele omstandigheid reageert. Dankzij zijn ionisatiepotentieel, draagt het meer energie over waardoor er meer warmte in de gelaste verbinding gebracht wordt. Bovendien verbreedt het lage soortelijk gewicht van Helium de beschermingskegel, wat de koeling van de gelaste verbinding vergemakkelijkt.
Lees meer