Nippon Gases en Suma Capital ondertekenen strategische overeenkomst voor de ontwikkeling van biomethaanprojecten

02/10/2023
Madrid, september 2023
Persbericht
Suma Capital en Nippon Gases sluiten zich aan bij een strategische alliantie om biomethaanprojecten te promoten via de joint venture Total Biomethane Solutions (TBS).

Nippon Gases, een leider in de productie, behandeling en zuivering van industriële en medische gassen en Suma Capital, een onafhankelijke investeringsmanager die pioniert in duurzame infrastructuurinvesteringen, hebben een strategische overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van biogasopwaarderingsprojecten voor de productie van biomethaan. De joint venture die voor deze alliantie wordt opgericht, krijgt de naam Soluciones Totales de Biometano (STB).

Nippon Gases brengt zijn expertise in gasbehandelings- en zuiveringstechnologieën in, evenals zijn ervaring in de exploitatie en het onderhoud van gasproductie-installaties, terwijl Suma Capital zijn ervaring inbrengt als een van de meest actieve financiële investeerders in de ontwikkeling en bouw van biogas- en biomethaaninstallaties in Spanje.

STB heeft al twee baanbrekende projecten in Spanje met een gecombineerde productiecapaciteit van 52 GWh biomethaan per jaar in de eerste fase, en tot 82 GWh in een tweede fase. Het eerste project, gelegen in Aragon, wordt de eerste opwaarderingsinstallatie in Spanje voor de productie van vloeibaar biomethaan (BioLNG) voor gebruik als schone brandstof voor vervoer over land. Nippon Gases zal verantwoordelijk zijn voor de bouw en exploitatie van de opwerkings- en liquefactie-installatie en het geproduceerde BioLNG zal door Naturgy worden gekocht via een BioLNG-inkoopovereenkomst voor de lange termijn. Het tweede project, in Cuenca, heeft de unieke eigenschap dat het biomethaan rechtstreeks in het gastransportnetwerk van Enagás wordt geïnjecteerd. De geplande investering voor deze twee projecten bedraagt €10 miljoen en ze zullen naar verwachting in de tweede helft van 2024 operationeel zijn.

De producent van het biogas dat nodig is voor de productie van BioLNG en biomethaan op beide locaties is Gestcompost Group, een bedrijf waarin Suma Capital heeft geïnvesteerd via haar duurzame infrastructuurfonds. De Gestcompost Group, die de afgelopen drie jaar een aanzienlijke groei heeft doorgemaakt in Spanje, is een van de toonaangevende bedrijven in Spanje op het gebied van de behandeling, valorisatie en energieproductie uit niet-gevaarlijk biologisch afbreekbaar organisch afval, met een afvalverwerkingscapaciteit van 1.100.000 ton tussen de twee faciliteiten die aan deze projecten zijn gekoppeld.

De biomethaanprojecten die door STB worden gepromoot, spelen een cruciale rol in het koolstofvrij maken van de economie en de overgang naar een duurzamere economie. Het biogas dat in het opwaarderingsproces wordt gebruikt, wordt geproduceerd uit organisch afval, waardoor er minder afval op stortplaatsen terechtkomt en de uitstoot van methaan in de atmosfeer wordt voorkomen. Bovendien kan biomethaan, dat gezuiverd is tot aardgaskwaliteit, worden gebruikt als schone brandstof voor toepassingen die een hoge energiekwaliteit vereisen, zoals transport en industrie. De projecten bevorderen de lokale werkgelegenheid, de circulaire economie en de vermindering van de koolstofvoetafdruk.

"Deze strategische overeenkomst met Suma Capital toont de betrokkenheid van Nippon Gases bij de overgang naar een duurzamer energiemodel. Dankzij deze alliantie kunnen we onze expertise in gasbehandelings- en zuiveringstechnologieën inzetten voor de ontwikkeling van biomethaanprojecten in Spanje en bijdragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen", aldus José Vicente Sánchez Navarro, directeur Marketing en Business Development bij Nippon Gases Spanje.

"Deze overeenkomst met Nippon Gases stelt ons in staat om onze capaciteit voor de ontwikkeling van duurzame infrastructuurprojecten in Spanje en Europa uit te breiden. Wij geloven dat investeringen in biogas en biomethaan een enorm potentieel hebben om bij te dragen aan de energietransitie en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen", aldus Pablo de Muller, oprichtend partner van Suma Capital.

Beide bedrijven zullen samen nieuwe projecten blijven verkennen via deze strategische alliantie.

 

Over Suma Capital

Suma Capital is een onafhankelijke alternatieve vermogensbeheerder en toonaangevend op het gebied van energietransitie en klimaatactie. Het bedrijf richt zijn investeringen op duurzaamheid via drie verschillende programma's: Duurzame Infrastructuur, Groeikapitaal en Durfkapitaal. Suma Capital is opgericht in 2007 en heeft momenteel €800 miljoen onder beheer en heeft vestigingen in Barcelona, Madrid en Parijs. De divisie Duurzame Infrastructuur is een baanbrekend initiatief dat de afgelopen 10 jaar bedrijven en projecten heeft ondersteund die de energietransitie en de circulaire economie bevorderen, met als doel zowel financieel als sociaal-milieu rendement te behalen.

https://sumacapital.com

Meer informatie: info@sumacapital.com

 

Over Nippon Gases

Nippon Gases, een van de toonaangevende bedrijven in industriële en medische gassen in Europa, is onderdeel van Nippon Sanso Holdings Corporation, dat meer dan 100 jaar ervaring heeft en een belangrijke aanwezigheid in Japan, Zuidoost-Azië, Australië, de Verenigde Staten en Canada, met activiteiten in 32 landen en meer dan 19.000 werknemers wereldwijd. Samen zijn ze "The Gas Professionals" en delen ze hetzelfde doel: "Het leven beter maken door gastechnologie". De aanwezigheid in Europa positioneert Nippon Gases als een toonaangevend bedrijf met meer dan 3.000 werknemers, waarvan 27% vrouwen, dat momenteel actief is in 13 landen en meer dan 150.000 klanten bedient. De veiligheid, die de hoogste prioriteit heeft bij Nippon Gases, verbetert voortdurend dankzij de identificatie van risicofactoren en gedrag en de naleving van de veiligheidsprincipes door alle werknemers. De toewijding van Nippon Gases aan zijn klanten, werknemers, partners en de gemeenschappen waarin het bedrijf actief is, weerspiegelt zijn toewijding aan het milieu en duurzaamheid.

https://nippongases.com/be

https://www.carbonneutralworld.com/

Meer informatie: biometano.iberia@nippongases.com