Groene waterstof voor een groenere toekomst

05/04/2023
Persbericht
Schoten, april 2023
Terranova, Luminus en Nippon Gases richten Terranova Hydrogen NV op en slaan handen in elkaar voor innovatief groen waterstofproject in Zelzate

Terranova Hydrogen NV is de nieuwe vennootschap die werd opgericht door Terranova, Luminus en Nippon Gases Belgium. Zij werken samen aan de bouw en exploitatie van een installatie voor de productie van groene waterstof op de Zonneberg in Zelzate.

 

Productie van groene waterstof

De drie bedrijven zullen op de Zonneberg samenwerken aan de bouw en exploitatie van een elektrolyse-eenheid van 2,5 MW voor de productie van groene waterstof, inclusief opslagcapaciteit en een compressie- en vulstation. Bovendien bestaat de mogelijkheid om de installatie verder uit te breiden tot 5 MW.

 

Van brownfield tot productiecentrum voor groene energie

De groene waterstof zal geproduceerd worden op de terreinen van Terranova op de Zonneberg in North Sea Port te Zelzate met lokaal opgewekte groene stroom. DEME, Jan De Nul en Aertssen, de aandeelhouders van Terranova, slaan al meer dan 10 jaar de handen in elkaar om deze voormalige brownfield om te vormen. Op Terranova ligt inmiddels een groot zonnepark. Hiermee wordt de conversie naar een productiecentrum voor groene energie verdergezet. Daarnaast is de locatie centraal gelegen langs de ring R4 rond de Gentse haven, op een kruispunt van snelwegen Antwerpen-Brugge en Rijsel-Rotterdam en ook langs het kanaal Gent-Terneuzen.

 

Voorbereidende werkzaamheden

In het kader van de uitrol van de ‘Vlaamse waterstofvisie’ heeft de Vlaamse regering eind 2022 een strategische steun van 4,33 miljoen euro toegekend aan Terranova Hydrogen NV. Ondertussen werd ook de vergunning bekomen en startte Terranova NV met de voorbereidende werkzaamheden op het terrein. De productie van de eerste waterstofmolecule is voorzien begin 2025.

De drie partners achter Terranova (DEME, Jan De Nul en Aertssen): "We zijn verheugd deze samenwerking aan te gaan met Luminus en Nippon Gases voor de productie van groene waterstof op onze terreinen. Dit is opnieuw een mooie stap in de beoogde transformatie van een voormalige brownfield naar een groene energie hub te midden van het Gentse havengebied.”

 

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “Luminus wil bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst waar bescherming van de planeet, het menselijk welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve oplossingen en diensten. Dat is onze bestaansreden. Dit project past dan ook perfect binnen onze strategie en we zijn trots dat we actief kunnen bijdragen aan de implementatie ervan.”

 

Frank Rutten, Managing Director van Nippon Gases: “Om een CO2 neutrale wereld te bereiken is het belangrijk om over te schakelen van fossiele brandstoffen  naar hernieuwbare energiebronnen. Nippon Gases engageert zich om haar klanten te helpen deze transitie in de toekomst mogelijk te maken. Deze productie van waterstof op basis van uitsluitend groene energie is voor ons dan ook het modelvoorbeeld hoe een klimaat neutrale industrie er kan uitzien. Samen met de andere partners hopen we hiermee bij te dragen aan een toekomst waar onze kinderen en kleinkinderen nog lang van kunnen genieten.”

 

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.269 MW in december 2022 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 24%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.537 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het elfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

 

Over Terranova

Terranova nv is een joint venture tussen DEME Environmental, Jan De Nul nv, zijn milieudochter Envisan nv, Aertssen. De drie Belgische bedrijven zijn experts in grondverzet, bagger- en maritieme werken, installaties van infrastructuur voor energiewinning op zee, milieusaneringen en civiele bouw.

DEME (Euronext Brussels: DEME) is een toonaangevende aannemer op het gebied van offshore-energie, milieusanering, baggeren en maritieme infrastructuur. DEME is ook actief in concessieactiviteiten op het gebied van offshore windenergie, maritieme infrastructuur, groene waterstof en het winnen van mineralen in de diepzee. Het bedrijf kan bouwen op meer dan 145 jaar ervaring en is een koploper in innovatie en nieuwe technologieën. DEME's visie is erop gericht om te werken aan een duurzame toekomst door oplossingen te bieden voor wereldwijde uitdagingen: de stijgende zeespiegel, de groeiende bevolking, de reductie van emissies, vervuilde rivieren en bodems en de schaarste aan mineralen. DEME kan rekenen op ongeveer 5.000 hoogopgeleide professionals en heeft een van de grootste en technologisch meest geavanceerde vloten ter wereld. https://www.deme-group.com

 

Jan De Nul nv en Envisan nv maken deel uit van Jan De Nul Group, een modern en innovatief bedrijf dat complexe uitdagingen van vandaag aangaat. Zijn getalenteerde mensen ontwikkelen duurzame oplossingen die bijdragen aan de energietransitie en de toekomst van de volgende generatie veiligstellen.

De expertise van de groep ligt in vijf hoofdactiviteiten: offshore energie, bagger- en maritieme diensten, civiele bouw, milieuprojecten en projectontwikkeling. Het bedrijf maakt de productie van offshore energie mogelijk en houden waterwegen op diepte. Het bouwt nieuwe havens en creëert extra land. Het realiseert complexe infrastructuurwerken en plaatst elk type gebouw. Het pakt vervuiling aan, in welke vorm dan ook. Van ontwerp en engineering tot uitvoering en onderhoud ontzorgt Jan De Nul Group zijn klanten met totaaloplossingen die één, meerdere of zelfs alle activiteiten combineren. – www.jandenul.com

 

De Aertssen Group is een internationaal familiebedrijf met meer dan 60 jaar ervaring, gespecialiseerd in bouw- en infrastructuurwerken, kraanverhuur en uitzonderlijke transporten en logistieke dienstverlening. Ook groene energie, binnenvaart en vastgoedontwikkeling behoren tot de portfolio.

Aertssen Group is actief in meer dan 30 landen wereldwijd en heeft een omzet van 300 miljoen euro. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Stabroek (Antwerpen) en vestigingen in heel België, de buurlanden en het Midden-Oosten.  Met meer dan 1500 gemotiveerde medewerkers, uitgebreide expertise en een hoogtechnologisch machinepark brengt het familiebedrijf elk project tot een goed einde. Bouwen aan de mooiste projecten met passie voor mensen en machines: daarvoor geven we bij Aertssen elke dag opnieuw het allerbeste van onszelf. Kortom: People, power and passion to build on!