Nippon Gases bouwt nieuwe fabriek in Zörbig

18/04/2023
Persbericht
Düsseldorf, april 2023
Nippon Gases bouwt een nieuwe fabriek voor het vloeibaar maken en verwerken van biogene CO2 in Zörbig (Saksen-Anhalt, Duitsland)

Nippon Gases Deutschland, een Europese dochteronderneming van Nippon Sanso Holdings Corporation (NSHD), gaat samenwerken met VERBIO Vereinigte BioEnergie AG om biogene CO2 terug te winnen. Daartoe investeert Nippon Gases, specialist in industriële gassen, in de bouw van een moderne installatie voor de zuivering en het vloeibaar maken van CO2 uit de bio-ethanolproductie van VERBIO op de locatie Zörbig, en bouwt het in de onmiddellijke omgeving een installatie voor de verdere verwerking van de CO2 tot droogijs. De twee ondernemingen hebben onlangs een strategische overeenkomst ondertekend.

 

De samenwerking met VERBIO is in meerdere opzichten ideaal voor Nippon Gases. "Door de centrale ligging van de locatie in Duitsland verkleinen we enerzijds de transportafstanden naar een groot deel van onze klantenkring," legt Christian Beck, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het project, uit, "anderzijds vergroten we de beschikbaarheid van onze producten door onze CO2-aanvoer te diversifiëren naar bronnen die niet afhankelijk zijn van het gebruik van aardgas."

 

Dit biedt klanten een betere leveringszekerheid en komt ook het milieu ten goede. Dankzij de korte afstand tussen vloeibaar maken en de verdere verwerking tot droogijs wordt het wegtransport van vloeibare kooldioxide met wel 380.000 km per jaar verminderd. "Met de daaruit voortvloeiende vermindering van de CO2-uitstoot tot 330 ton per jaar leveren we opnieuw een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van de hele waardeketen", voegt Beck eraan toe.

 

ERBIO CTO Prof. Dr. Oliver Lüdtke is ook tevreden over de toekomstige samenwerking: “Onze VERBIO bioraffinaderijen optimaliseren voortdurend het gebruik van grondstoffen, de energie-efficiëntie en de CO2-voetafdruk. Nu al worden de grondstoffen die we gebruiken bijna volledig gerecycleerd in verschillende processtappen. Het benutten van de bij onze productie gegenereerde CO2 is een volgende stap op weg naar ons zelfopgelegde doel om in 2035 CO2-neutraal te zijn."

 

Wie heeft vloeibare CO2 en droogijs nodig?

Vloeibare CO2 en droogijs worden in tal van industrieën gebruikt. Onder andere de voedingsindustrie heeft CO2 nodig met bijzonder hoge eisen op het gebied van zuiverheid en kwaliteit. Vanwege zijn zeer lage temperaturen is vloeibaar CO2 ideaal voor het invriezen van een groot aantal levensmiddelen. In gasvorm wordt het gebruikt in verpakkingen onder gemodificeerde atmosfeer om voortijdig bederf van levensmiddelen te voorkomen. Het is ook belangrijk voor de drankenindustrie. Droogijs daarentegen is veelgevraagd als koelmiddel tijdens het transport om koelketen in stand te houden.

 

Ideale omstandigheden voor vrouwelijke industriële werknemers

Met een nieuw concept voor droogijsproductie biedt Nippon Gases inclusieve werkomstandigheden aann die de diversiteit van het personeelsbestand bevorderen. Diversiteit is van groot belang voor Nippon Gases en vormt een hoeksteen van de bedrijfsstrategie. "Met deze verbintenis, waarvoor we extra financiële middelen beschikbaar stellen, ondernemen we concrete actie", verklaart Claudia Eichelsdörfer, HR Director bij Nippon Gases Duitsland.

 

Over VERBIO Vereinigte BioEnergie AG (VERBIO)

VERBIO Vereinigte BioEnergie AG is een van de toonaangevende, concernonafhankelijke producenten van bio-energie en tevens de enige grootschalige industriële producent van biodiesel, bio-ethanol en biomethaan in Europa. Het bedrijf stelt ongeveer 1.000 mensen tewerk in zijn vestigingen in Saksen, Saksen-Anhalt en Brandenburg, alsook in zijn buitenlandse dochterondernemingen in India, de VS, Canada, Polen en Hongarije. VERBIO vertrouwt op zelf ontwikkelde innovatieve technologieën en efficiënte, energiebesparende productieprocessen. De biobrandstoffen van VERBIO realiseren een CO2-besparing tot 90 procent in vergelijking met benzine of diesel. De productiecapaciteit bedraagt ongeveer 660.000 ton biodiesel, 300.000 ton bio-ethanol en 1.300 gigawattuur biomethaan per jaar. Daarnaast produceert VERBIO biomeststoffen en diervoeders voor gebruik in de landbouw en hoogwaardige grondstoffen voor de farmaceutische, cosmetische en voedingsindustrie. Met zijn innovatieve processen en uiterst efficiënte productiefaciliteiten is VERBIO een van de technologische leiders op de markt voor biobrandstoffen. VERBIO aandelen (ISIN DE000A0JL9W6 / WKN A0JL9W) zijn sinds oktober 2006 genoteerd in de Prime Standard van de beurs van Frankfurt. www.verbio.de