Koolstofdioxide voor de metaalverwerkende industrie

Het meest gebruikte actieve gas in lasprocessen.

Het belangrijkste gas bij MAG-lassen

Koolstofdioxide staat bekend om zijn laag ionisatiepotentieel. Dat is ook de reden waarom dit gas gebruikt wordt voor de opwekking van een elektrische boog. Tegenwoordig wordt het gas bijna altijd gemengd met argon. Het heeft de functie om een deel van de koolstof, die tijdens het lasproces verloren gaat, te herstellen en om zuurstof als actief gas in het proces vrij te geven.

 
Het maakt de boog zeer stabiel en maakt een brede inbranding in de te lassen verbinding mogelijk.
 
-78,5°C
Kookpunt
1,688 gr/lt
Oplosbaarheid in water
1,5289
Relatieve dichtheid
Verwante gassen
Acetyleen voor de metaalverwerkende industrie
Acetyleen is een brandstofgas dat, in combinatie met zuurstof, een zeer hoge vlamtemperatuur en een atmosfeer genereert die gebruikt kan worden bij het hardsoldeerlassen en andere oxyfueltechnologieën. Zijn instabiliteit wordt opgelost door het op te slaan in speciale cilinders die een poreuze massa bevatten die eerst verzadigd is met een oplosmiddel (Aceton of DMF). Het acetyleen wordt dan opgelost in het oplosmiddel om het stabiel en veilig in gebruik te maken.
Lees meer
Waterstof in de metaalverwerkende industrie
Waterstof is een brandbaar en zeer licht gas dat de eigenschap heeft gemakkelijk te binden met zuurstof. Door zijn desoxiderende functie en de bijdrage van energie die het kan leveren aan het lasproces, wordt Waterstof in kleine percentages gebruikt in de TIG- en MAG-lasprocessen.
Lees meer
Helium voor de metaalverwerkende industrie
Net als Argon is Helium een absoluut inert gas dat onder geen enkele omstandigheid reageert. Dankzij zijn ionisatiepotentieel, draagt het meer energie over waardoor er meer warmte in de gelaste verbinding gebracht wordt. Bovendien verbreedt het lage soortelijk gewicht van Helium de beschermingskegel, wat de koeling van de gelaste verbinding vergemakkelijkt.
Lees meer
Stikstof voor de metaalverwerkende industrie
Stikstof is een gas dat, onder normale omstandigheden, als inert wordt beschouwd. Wanneer stikstof wordt onderworpen aan extreme omstandigheden, zoals een lasproces, kan het reactief worden. Over het algemeen wordt het puur of in een mengsel gebruikt als formeergas.
Lees meer